FORNTIDA MJÖD




Har du någon gång smakat riktigt mjöd? Öl, vin eller sprit med tillsatt honung är INTE mjöd. Åtskilliga har kallat sin hemgjorda blandmäsk för mjöd. Mjöd är en speciell dryck åtskild från öl, vin och blanddrycker genom valet av råvaror.

MJÖD är bryggt på honung, pors, vatten och jäst.

ÖL är bryggt på malt, pors, vatten och jäst.

VIN är bryggt på frukt eller bär, vatten och jäst.

MÖLSKA är en blanddryck bryggd med flera av ovan nämnda råvaror.

SPRIT är en destillerad brygd.

Brygder med växtdelar som råvaror klassas inte som vin utan snarare som mäsk men exempel är bland andra maskrosvin och björksavsdricka.



Ingredienserna i mjöd är alltså:
HONUNG. Valet av honung styr naturligtvis smaken och mängden ingående honung styr alkoholstyrkan. En mörk smakrik honung kan rekommenderas och ljunghonung ansågs förr vara särskilt bra.

PORS. Den helt dominerande mjödkryddan i forntiden var pors. Den är mycket lämpad till ändamålet och har en utmärkt smak. Andra vanliga alternativ var skvattram och älgört, men då de innehåller onyttiga substanser är de klart mindre lämpliga. Humle användes normalt inte som krydda under forntiden men däremot som sömnmedel. Det finns uppgifter om att allt mellan himmel och jord någon gång prövats som krydda, men sällan med framgång. För övrigt går det alldeles utmärkt att utesluta kryddning helt om honungen i sig är tillräckligt smakrik.

VATTEN. Valet av vatten påverkar självklart också brygden. Rent källvatten utan tillsatser brukar rekommenderas.

JÄST. Under forntiden kände man inte till jästens existens, men man hade lagt märke till brygdernas olika kvalitet på olika platser. Då man var beroende av vildjästens tillträde till brygden omgärdades bryggningen av mycket skrock. Jästen stannade sedan kvar i jäskaren och man kan tillvarata delar av bottensatsen till att överföra den till nästa brygd. I modern tid finns många olika jästsorter framodlade. Den mest usprungliga och mest lämpade till mjöd är flytande Champagnejäst. Snabbjäsande torrjäst, turbojäst eller bakjäst bör absolut undvikas.

Inga andra tillsatser är nödvändiga. För den moderne hembryggaren finns ett stort utbud av kemikalier att tillgå, bland annat jässtopp, men vill man brygga en autentisk dryck som man gjorde förr så går det utmärkt.

Lagring kan tillföra mycket till en lämpligt framställd dryck. På flaska eller fat enligt konstens alla regler så förändras drycken tydligt efter ett par år och ännu mycket mer efter ett tiotal år. Om drycken har en hög råvaruhalt, hög alkoholhalt och fyllig smak så blir den normalt bara bättre ju längre den lagras.



Övriga drycker:
ÖL. Råvaran till öl kan vara olika sorters malt. Korn anses vara det bästa alternativet, men även vete och råg har förekommit (det finns till och med uppgifter om havre där inget annat kunnat odlas). Förr torkades malten med rök och gav därför drycken röksmak. Nuförtiden används rökt malt ytterst sällan, och då mest till Gotlandsdricka på Gotland där traditionen finns kvar. Vill man brygga ett forntida öl så får man alltså använda sig av rökt malt. Kryddningen består liksom vid mjödbryggning normalt av pors. För att få ett starkare öl kan honung tillsättas. Vad beträffar vatten, jäst och lagring gäller samma som för mjöd (se ovan).

VIN. Ett utmärkt bärvin kan bryggas på till exempel tranbär, blåbär eller fläderbär. För att få ett starkare vin kan honung tillsättas. Vad beträffar vatten, jäst och lagring gäller samma som för mjöd (se ovan).

MÖLSKA. Det förekommer blanddrycker under forntiden där man använt sig av flera råvaror. Tillsätter man endast lite av en annan råvara till en brygd kan det klassas som enbart smaksättning, men stora tillsatser av exempelvis honung till öl eller vinbrygd gör ju att man närmar sig mjödet. Dessutom kan man naturligtvis blanda många fler råvaror och få ett mellanting av mjöd, öl och vin. Det finns fynd av en speciell sådan blanddryck som innehåller honung, (rökt) malt, tranbär och pors. Just denna blandning kan anses vara särskilt lyckad. Vad beträffar vatten, jäst och lagring gäller samma som för mjöd (se ovan).

SPRIT. Inga säkra källor finns om destillerade drycker under forntiden baserade på exempelvis mjöd.